המגזין העירוני של Build

בין מלחמה לקהילה: האם חוסן קהילתי יגדיר את הערים של 2025?

ערים מתמודדות כיום ויתמודדו בעתיד עם מציאות מורכבת של משברים ביטחוניים, חברתיים וסביבתיים, מה שמחייב בחינה מחודשת של מושג "החוסן הקהילתי". בשנת 2025, יכולתן של קהילות להתמודד עם משברים ולהתחזק מתוכם תהיה קריטית למודל הניהול העירוני. חוסן קהילתי – אותה יכולת המאפשרת לתושבים לתמוך זה בזה, להשתקם ולהתחדש יחד – יסייע לערים לצלוח אתגרים עכשוויים, אך גם יזמן אתגרים חדשים, בהם פיתוח מיומנויות לעבודה משולבת עם רשתות קהילתיות, העצמת יכולותיהן ומינוף השפעתן כחלק מהותי מהשגרה העירונית.

מאמר / דו"ח מגמות 2025: יעל גלילי
דצמבר 12, 2024

כדי להבין כיצד תופעת החוסן הקהילתי משפיעה על פעילות הרשויות ואיך היא מתבטאת במציאות היומיומית, יש לבחון את הסיבות שהביאו אותה למרכז הבמה בשנתיים האחרונות.

אז, למה זה קורה? מה גורם לרשתות הקהילתיות ולחוסן קהילתי לתפוס את מקומן המרכזי בערים של 2025?

1. התגברות אי-הוודאות הגלובלית

ערים בעולם מתמודדות עם אתגרים גוברים – ממשברים אקלימיים ועד לאיומים ביטחוניים וקיטוב חברתי. בעידן של אי-ודאות מתמשכת, מספר רשתות התמיכה אזרחיות הולכות ומתרחבות, ומהוות מרכיב משמעותי ביכולת של האזרחים להתמודד עם האתגרים העומדים בפניהם. ככל שהמשברים הופכים לתדירים ומורכבים יותר, עולה ההבנה שהחוסן של הקהילה – ובמיוחד היכולת להירתם, לשתף פעולה ולהגיב במהירות – הוא רכיב משמעותי להבטחת יכולת ההתמודדות וההישרדות שלה. בהתאמה, יכולת הרשות להמשיך לתפקד באופן שוטף ולהגיב במהירות לאתגרים איתם היא מתמודדת, תלויה גם בחוזק החוסן הקהילתי של תושביה.

2. העמקת אי-שוויון חברתי ודמוגרפיה משתנה

הפערים החברתיים המתרחבים והאוכלוסיות המגוונות בערים מחייבים פתרונות המושתתים על לכידות חברתית ושיתוף פעולה. מעורבות חברתית ברמת השכונה מאפשרת להתמודד עם הפיצול החברתי באמצעות חיזוק האמון בין קבוצות שונות ופיתוח מנגנוני תמיכה לאוכלוסיות מוחלשות. ערים המבינות את חשיבות החוסן החברתי מקדמות מנגנונים ייעודיים לרתימת התושבים מכל קצוות החברה.

3. טכנולוגיה כמאפשרת מעורבות בזמן אמת

התקדמות טכנולוגית מאפשרת חיבור קהילתי ברמות שלא היו אפשריות בעבר. אפליקציות שכונתיות יוצרות ערוצי תקשורת ישירים בין התושבים לבין עצמם ובינם לבין הרשות המקומית. פתרונות דיגיטליים מאפשרים לתושבים לעדכן בזמן אמת, להפעיל מערכי סיוע קהילתיים, ולהתארגן במהירות – במיוחד במצבי חירום.

4. עלייה בביקוש לאיכות חיים ותחושת משמעות

בעולם שבו רווחת הפרט הופכת לחלק מהשיח הציבורי, אנשים מחפשים חוויות של משמעות, שייכות והשפעה. מעורבות קהילתית יוצרת תחושת שליחות ומעצימה את תחושת הסולידריות, מה שתורם הן לפרטים והן למרקם החברתי הכללי.

העיר

ב-2025, רשויות מקומיות צפויות לאמץ גישה חדשה בניהול משברים תוך שילוב הקהילה כשותפה פעילה בתהליך. מעבר לשיתוף פעולה בתקופות חירום, השינוי יביא לחיזוק הקהילות גם בשגרה, מתוך הבנה שחוסן קהילתי הוא משאב ארוך-טווח שאינו רק רשת ביטחון, אלא מנוע לצמיחה עירונית וחברתית.

  • שינוי תפיסתי: קהילות כשותפות אקטיביות בניהול משברים
    בעבר, ניהול משברים היה באחריותם הבלעדית של הרשויות וגופי הביטחון, והציבור תפקד בעיקר כגורם נתמך. כיום, מתבססת תפיסה חדשה שבה הקהילה היא חלק אינטגרלי מההיערכות וההתמודדות עם משברים. בישראל, שבה ההתמודדות עם משברים ביטחוניים וחברתיים היא חלק מהשגרה, ניכר הצורך לפתח רשתות תמיכה קהילתיות שמספקות לתושבים כלים להירתם ולהגיב במהירות.
    בנוסף, התארגנויות קהילתיות בלתי פורמליות, כמו קבוצות סיוע ויוזמות שכונתיות, מחזקות את תחושת השייכות והביטחון של התושבים ומוכיחות את השפעתן על איכות החיים גם בתקופות של שגרה. הרשויות מבינות שהשקעה בתמיכה קהילתית אינה רק פתרון חירום, אלא גם מנוע לצמיחה חברתית מתמשכת.

 

  • משבר כמנוף לצמיחה ושיפור חוסן חברתי
    אחד התובנות המרתקות שעולות מהתבוננות בקהילות היא ההבנה שמשברים, למרות היותם קשים וטראומטיים, יכולים לשמש כבסיס להתפתחות חברתית מחודשת. לאחר משבר, קהילות שידעו לשתף פעולה צומחות עם תחושת חוסן מוגברת, המעודדת צמיחה חברתית ואף חדשנות תכנונית. ב-2025, צפוי להינתן דגש מוגבר ליצירת רשתות תמיכה ברמה עירונית, שמספקות מענה בעתות חירום ושגרה. האתגר המרכזי יהיה לשמר את תחושת הסולידריות וההדדיות שנוצרה במשבר לאורך זמן, ולהבטיח שהשפעתם המיטיבה תימשך גם לאחר שהחירום מסתיים.

 

  • פיתוח רשתות תמיכה ויוזמות מבוססות קהילה
    כדי לחזק את חוסן הקהילה, יש להשקיע בפיתוח רשתות תמיכה ייעודיות המאפשרות לתושבים להיות מעורבים ופעילים גם בשגרה. על הרשויות המקומיות להקים תשתיות שיתמכו ביוזמות קהילתיות, כגון קבוצות מתנדבים, פרויקטים שכונתיים ומנגנונים לעזרה הדדית בזמן אמת. היערכות כזו יכולה לכלול בניית תוכניות סיוע לאוכלוסיות מוחלשות והעצמת הקשרים החברתיים ברמות השכונה והעיר. המטרה היא להבטיח שקהילות יהיו מסוגלות לתמוך זו בזו, הן במצבי חירום והן בשגרה, כחלק ממערך התכנון העירוני.

 

  • פיתוח מנגנוני שיתוף פעולה ודיאלוג בין תושבים לרשויות
    התגברות השימוש בטכנולוגיות דיגיטליות מאפשרת לרשויות המקומיות לחזק את הקשר הישיר עם התושבים, לקדם דיאלוג שוטף ולבנות מסגרות לשיתוף פעולה הדוק. אפליקציות קהילתיות, לדוגמה, מספקות לתושבים פלטפורמות נגישות לתקשורת מהירה ולניהול יוזמות עצמאיות. השימוש בכלים אלו מחזק את תחושת ההשתייכות ואת מעורבות התושבים, ומאפשר לרשויות להגיב לצרכים של הקהילה בזמן אמת ובגמישות מרבית. באמצעות כלים אלה, הקהילה הופכת לחלק פעיל ודינמי מהניהול העירוני, ולא רק לקבוצת נתמכים או לקהל פסיבי.

 

  • קידום מודלים מתקדמים של שיתוף ציבור/דמוקרטיה השתתפותית
    ככל ששיתוף הפעולה עם מנהיגים שכונתיים ילך ויגבר, הרצון שלהם ושל כלל תושבי השכונה להשפיע על תהליך קבלת ההחלטות העירוני יגבר אף הוא. בשנת 2025 אנו נראה עלייה במספר הרשויות המקומיות שיאמצו גישות מתקדמות של שיתוף ציבור, המאפשרת לתושבים לקחת חלק בתהליכי קבלת החלטות ובקביעת סדרי עדיפויות ברמת השכונה והעיר. תהליכים כמו "אסיפות אזרחים" מעניקים לתושבים קול ישיר בתכנון עירוני, ובערים שונות בישראל, כגון רעננה וכפר סבא, צפויות להיערך אסיפות כאלו ב-2025. המנגנון הזה לא רק מחזק את הדיאלוג בין התושבים לרשות, אלא גם מייצר סולידריות ומעורבות חברתית אמיתית. ככל שהמודל הזה יתרחב, תושבים יוכלו לקחת חלק פעיל וממוקד בעיצוב סביבת חייהם.

לסיכום 

בעולם המתמודד עם משברים ביטחוניים, חברתיים וסביבתיים, חוסן קהילתי יהפוך למרכיב מפתח בניהול ערים. בשנת 2025 נראה יותר יוזמות שמבוססות על מעורבות חברתית, מנהיגות מקומית ודמוקרטיה השתתפותית, אשר יחזקו את הקהילה ברמת השכונה והעיר. ערים שישקיעו בחוסן קהילתי ייהנו לא רק מיכולת תגובה מהירה בזמן חירום אלא גם מיצירת קהילה מלוכדת ומשגשגת בשגרה.

ישראל, עם הניסיון שצברה ממשברים, יכולה להוביל את המגמה הזו בעולם ולהוכיח כי קשרים חברתיים הם התשתית האמיתית שעליה נבנית עיר מצליחה.