המגזין העירוני של Build

עיר יפה יותר – עיר בריאה יותר

לחזות העיר, לנראות רחובותיה והפינות הנסתרות שלה יש השפעה ישירה על הרווחה הנפשית שלנו והאופן שבו אנחנו מבינים את העיר ותופשים אותה. כשרשויות מקומיות מבינות את חלקן בעיצוב המרחב, קורים דברים מופלאים. הגיע הזמן לשים את חזות העיר בחזית!

 

מאמר / רותם כרמי
דצמבר 7, 2021
קרדיט: Daniela Newman

אנחנו יודעים לזהות עיר יפה כשאנחנו רואים אחת, גם אם לא תמיד קל לשים את האצבע על מה הם הדברים שהופכים ערים לנעימות לעין. למרות זאת, לא תמיד אנחנו כתושבים או מובילי ערים, דורשים יופי במרחב העירוני הסובב אותנו, וחבל. הנה כמה סיבות שיגרמו לכם לחשוב מחדש על המצב:

ב- 2011 פרסם מגזין Nature מחקר פורץ דרך בתחום מדעי המוח, שהצביע על הקשר בין החיים בעיר ובין פעילות מוחית ועצבית מוגברת. בין היתר, החוקרים הוכיחו שככל שהעיר שבה אנחנו גדלים בתקופת הילדות גדולה יותר, ובהתחשב בתקופת המחייה שלנו באותה העיר, כך יגדל היצר ההישרדותי והסטרס החברתי (תחושת איום על הקשרים שלנו, ההערכה העצמית שלנו וכו' בתוך הקשר חברתי כגון קבוצה, מקום עבודה ועוד) שאותם אנחנו חווים.

סיבות אפשריות שזיהו החוקרים הן גישה לא מספקת למרחבים ירוקים – המזוהים כמפחיתים דכאון לחץ, רמות גבוהות של רעש וזיהום אוויר, בדיקות, פשע מדומיין או אמיתי וחוסר שיוויון חברתי.

מצד שני, חשוב לזכור כי עבור רבים, החיים העירוניים משפרים את המצב המנטלי בזכות ריבוי ההזדמנויות להתפתחות שמתאפשרות בערים – כמו מגוון רחב של משרות וגישה לרשת חברתית רחבה ומגוונת. החיים בעיר עשויים להיות הצעד הראשון של כל אחד ואחת להגשמה עצמית מלאה יותר, והנאה שלמה מהחיים, הטבע העירוני והקהילות בעיר. בהינתן כל אלה, עולה חשיבות הטיפול בכל הבעיות שזיהו החוקרים בכל הכלים העומדים העומדים לרשותנו.

חזות העיר אינה משפיעה רק על המצב הנפשי שלנו אלא גם על תחושת ההתמצאות שלנו ותפישתנו את  המרחב. כשאנחנו נפגשים עם המרחב העירוני אנחנו חווים את המציאות מנקודת מבטנו ולא דרך מפה או ממעוף הציפור, ובלי לשים לב, אנחנו משרטטים בראשנו מפה מנטלית של העיר. זוהי מפה סובייקטיבית הנוצרת מתוך התפישה שלנו את המרחבים השונים בעיר והיא יכולה להיות חופפת לגבולות האובייקטיבים, או לא.

כך למשל – גבולות של שכונה מסוימת יכולים להיות משורטטים בתוכניות העירוניות, אבל כשנסתובב במרחב נחוש שגבולות השכונה בפועל צרים יותר, או דווקא רחבים יותר. תחושה נגרמת במידה רבה מאופיים הייחודי של אזורים ומקומות. במילים אחרות, המפה הרשמית עם הגבולות החיצוניים והפנימיים של עיר היא דבר אחד, אבל האופן שבו תושבי ומבקרי העיר ממפים אותם בראשם זה כבר דבר אחר לגמרי.

אנשים נוטים להיות מושפעים מאותן מפות מנטליות ואף לקבל החלטות כמו בחירת מקום המגורים. לכן, הטמעה של מושג זה בתכנון והעיצוב העירוני שלנו, תוך תקשורת מתמדת עם תושבי העיר, תעזור לנו להבין מדוע אנשים מגיעים או לא מגיעים לאזורים מסוימים, כיצד הם זוכרים להגיע ממקום למקום, איזו תדמית נוצרת על אזורים מסוימים בעיר ומדוע, ומה ההבדלים התרבותיים בין תושבי העיר שיוצרים את הדימויים השונים.

 חזות העיר ויופיה, כמו גם העיצוב והתכנון שלה, אינם פריבילגיה השמורה רק לערים אחדות בעולם. הם כלים משמעותיים ביכולת של ערים להיות מקומות שהתושבים בהם שמחים, יוצרים קשרים חברתיים אפקטיביים ותורמים באופן פעיל לסביבה שלהם.

ההבנה שמשתמשי העיר תופשים אותה ואת המרחב הפיזי הסובב אותם בצורה שונה מזו המוגדרת בצורה יבשה, היא יתרון משמעותי בדרך ליצירת מרחבים עירוניים המתפתחים באופן שוויוני, ויוצרים סביבה מאושרת ופעילה.

מוזמנים ומוזמנות להיות איתנו בקשר כדי ליצור יחד מציאות אורבנית יפה ובריאה יותר גם בעיר שלכן.ם!

We@bld.co.il

050.844.2744