המגזין העירוני של Build

חום כהה או חום בהיר? מבני ציבור בראי הכלכלי של העיר

מבני ציבור תמיד היו חלק בלתי נפרד מהמרקם העירוני, אבל תפקידם מתרחב ומשתנה. מעבר לשירותים שהם מציעים, מבנים אלו יכולים להפוך למוקדי השפעה כלכלית וחברתית, המחברים בין קהילה, תרבות ופיתוח עירוני. מהו הפוטנציאל הגלום בהם, וכיצד הם מעצבים מחדש את העיר?

מאמר / דו"ח מגמות 2025: ניר אברהם
נובמבר 28, 2024

בעידן המודרני, רשויות מקומיות ברחבי העולם מבינות את הפוטנציאל הכלכלי הטמון במבני הציבור שברשותן. מבנים אלו, כמו ספריות, מרכזים קהילתיים, מוזיאונים ואולמות כנסים, משמשים לא רק למטרות ציבוריות קלאסיות (שיושבות בדרך-כלל על משבצת "גרעונית"), אלא גם ליצירת הכנסות משמעותיות. רשויות מקומיות מתחילות לשלב בין השימוש הציבורי לערך הכלכלי, ובכך מחזקות את הקשר בין שירותים קהילתיים לבין צמיחה כלכלית מקומית. הגישה הזו לא רק משפרת את איכות החיים בעיר, אלא גם מניעה יזמות, חדשנות, תעסוקה, פיתוח תיירות ומקורות הכנסה חדשים, תוך שמירה על האופי הציבורי והשירות לתושבים.

 

מגמת שימושים מניבים במבני ציבור

רשויות מקומיות מתחילות להכיר בפוטנציאל ומיישמות מודלים עסקיים במבני הציבור שברשותן על מנת לייצר ערך כלכלי, תוך שמירה על הייעוד שלהם ובתוך המגבלות המשפטיות. מרחבי עבודה משותפים (Coworking Spaces) , עסקים חברתיים, מוקדי תרבות ואמנות, הופעות ומוסיקה, מרכזי ספורט ובריאות, אקדמיה ואפילו מסחר בהישג יד ויצרנות מקומית הם דוגמאות לעסקים בעלי אופי ציבורי, שיודעים להיות רווחיים. לדוגמה, מרחבי עבודה משותפים מאפשרים לסטרטאפים ועסקים צומחים לשכור חללים גמישים במבני ציבור, מה שיוצר תשתית עסקית פורחת ומתפתחת בלב העיר. בנוסף, עסקים חברתיים שמופעלים ע"י חברות ללא מטרות רווח בתוך מבנים ציבוריים מציעים מוצרים ושירותים הקשורים לתרבות המקומית ובכך תורמים להעצמת הזהות העירונית וליצירת הכנסות נוספות.

מגמה זו כוללת גם ניצול של מתקני ספורט ובריאות כמו מכוני כושר ובריכות שחייה, שניתן להפעילם בתשלום, או השכרת חללי כנסים ואירועים לציבור הרחב ולעסקים פרטיים. במקרים אלו, הרשויות המקומיות מצליחות לשלב בין הרצון להנגיש שירותים חיוניים לתושבים לבין מודלים עסקיים רווחיים, המשפרים את תפקוד העירייה ויוצרים מקור הכנסה מתחדש. שיתופי פעולה בין הרשות המקומית למגזר השלישי באותם מבני ציבור עשויים לאפשר לרשות לקבל פעילויות בעלות "שווי כלכלי" ואיכות גבוהה, במקום הוצאה גבוהה שלה עצמה בתחומים אלו.

אנו צופים כי מגמה זו תלך ותתחזק בשנים הקרובות, בעקבות מצבורים חדשים של מבני ציבור שיתקבלו ברשויות המקומיות כתוצאה מהפרשות מבונות מתוך תכניות בהיקפים גדולים של יזמים פרטיים. רשויות מקומיות יערכו ויתכננו את האסטרטגיה והפרוגרמה של פריסת השטחים החומים בכל העיר או המרחב מתוך ראייה כוללנית ובהתאם למגוון פרמטרים שיגדירו תכנית בעלת ערך ציבורי לצד ערך וכלכלי עבור השנים הבאות.

העיר

המגמה של שילוב עסקים מניבים ומודלים רווחיים במבני ציבור משפיעה על הערים במספר מישורים. ראשית, הרשות המקומית משכילה להבין שהיא גם שחקן כלכלי ולא רק ציבורי, ורואה במבני הציבור מקור לפיתוח עסקי והכנסות שוטפות. שנית, השימוש במבנים אלו מאפשרים לרשות להיות קטליזטור להתחדשות אורבנית ופיתוח מרחבים כקטר מוביל וכמחוללת שינוי מהותי. שלישית, המגמה תורמת להרחבת מעגלי העבודה והיזמות המקומיים ככח חלוץ עירוני וכסמן של שינוי וצמיחה. מבנים אלו מספקים תשתיות ליזמים קטנים, אמנים ועסקים, ומאפשרים להם לפעול באזורים מרכזיים בתנאים גמישים ונוחים. התוצאה היא פיתוח כלכלה מקומית חזקה ומגוונת, שזורעת השפעה וצמיחה כלכלית ומייצרת עוגנים חדשים במרחב העירוני, אשר מגדילים את ההכנסות והצמיחה של העיר והמקום.

בנוסף, ההכנסות הנוצרות מפעילויות אלו חוזרות לתוך הקהילה. הרשויות המקומיות משקיעות מחדש את הרווחים בשיפור השירותים הציבוריים – שדרוג מבני ציבור, הקמת שטחים ירוקים, והגדלת התקציב לפעילויות חברתיות ותרבותיות. כל זאת תורם לשיפור איכות החיים של התושבים, תוך שמירה על חוסן כלכלי ומעמד עירוני איתן.